Waarom moet je kiezen voor vuren balken?

Binnen de bouwindustrie zijn er verschillende technieken en methoden die je kunt toepassen. Een handige vakman kiest zijn gereedschappen en alles waarmee hij een klus moet klaren nauwkeurig uit. Of het nu gaat om bevestigen, monteren of afdichten, het zijn allemaal aspecten die bij het werk van een vakman hoort. Iets waarmee een bouwvakker zeker wat zou kunnen doen zijn vuren balken. Vuren balken vormt namelijk de basis voor diverse uit te voeren werkzaamheden, daarom dat het een veelgebruikte houtsoort is. Je kunt bijna zeggen een rots in de branding tijdens het bouwen. 

 

Wat zijn vuren balken?

 

Om te weten waarom je gebruik moet maken van vuren balken, moet je eerst weten wat vuren balken precies is. Op de eerste plaats kan vuren balken gecategoriseerd worden als hout dat vervaardigd is van fijnspar, ook wel Picea Abies genoemd. Een markant detail over deze houtsoort is dat het in Europa, en met name in Nederland, veel gebruikt wordt. Doorgaans groeit deze houtsoort in een dichte en cilindrische stam. De omgeving en de omstandigheden waarin deze fijnsparren groeien, maken voor een groot deel uit hoe de vorm van de stam eruit zal zien. Indien de omstandigheden gunstig zijn kunnen deze stammen zonder takken een hoogte bereiken van maar liefst 20 meter. In zijn totaliteit kan een spar een hoogte bereiken van 48 meter. De diameter van deze speciale houtsoort schommelt tussen de 0.4 en 1 meter. 

 

Waarvoor zijn vuren balken nuttig?

Zoals eerder aangegeven kun je vuren balken voor diverse bouwwerkzaamheden gebruiken. Daarnaast komt er ook nog bij kijken dat het hier gaat om een hout dat relatief goedkoop is. Het samenstellen van een dakconstructie kan een goede aanleiding zijn om gebruik te maken van vuren balken. Verder lenen deze balken zich uitstekend voor het maken van leuningen, trappen, vloeren, kozijnen en nog veel meer. Naast bouwwerkzaamheden aan je huis, kun je vuren balken inzetten om masten, palen, schuttingen en zelfgemaakt toestellen voor kinderen te maken. Daarnaast zien we in de praktijk dat meubelbedrijven veelvuldig gebruik maken van deze balken. Los van meubelbedrijven zijn er ook andere industrieën die vuren balken kunnen gebruiken. Een soortgelijk beeld zien we bij constructiewerkzaamheden ten behoeve van de mijnbouw. 

 

Merkwaardigheid van vuren balken

Los van dat vuren balken multi inzetbaar en relatief goedkoper is, bezit het ook speciale eigenschappen. Vuren balken zijn namelijk bestendig tegen de normale houtworm. In het bijzonder wanneer deze houtsoort bewerkt is met diverse conserveringsmiddelen, zul je zeker geen last hebben van insecten, houtrot of schimmels. Vuren balken moeten wel voor- of nabehandeld worden aan de hand van hoe het verwerkt is. 

 

Geef een antwoord