Grootzakelijk energiecontract kiezen: op deze voorwaarden moet je letten

Iedere ondernemer met een zakelijk energiecontract moet de einddatum en de opzegtermijn van dat contract goed in de gaten houden. Ben je echter een grootzakelijke verbruiker van energie dan is het nog net een beetje meer aan te raden om dergelijke data goed op te schrijven. Waarom dat zo is? Heel simpel: ondernemers met een zakelijk contract omtrent grootzakelijke energie krijgen met hoge kosten te maken wanneer zij hun energiecontract niet precies op tijd opzeggen. Er zitten heel wat voorwaarden verbonden aan een grootzakelijk energiecontract; ook bij het uitkiezen van een passende aanbieding. Hieronder lees je meer over de voorwaarden waar je op moet letten wanneer je een grootzakelijk energiecontract moet kiezen.

Kies je voor een vaste of variabele prijs?

Wanneer je een aantal grootzakelijke energiedeals voor je hebt, zul je zien dat je de keuze kunt maken uit contracten met een vast of een variabel tarief. Kies je voor een energiecontract met een vast tarief dan kies je voor zekerheid. Bij zo’n contract ga je voor een bepaalde tijd een deal aan voor een vaste prijs per maand. De zekerheid hierbij is dat de energietarieven tussendoor niet kunnen veranderen. Bij een energiecontract met een variabele prijs is dit wel het geval. Bij dit soort contracten ben je volledig afhankelijk van wat de energiemarkt doet. In veel gevallen is dit voordelig omdat je minder voor je zakelijke energie betaalt wanneer de energieprijzen dalen; bij een vast tarief profiteer je hier niet van. Maar je raadt het misschien al wel: dit betekent ook dat je (soms veel) meer moet betalen voor zakelijke energie wanneer de prijzen stijgen. Bij een vast tarief heb je daar geen last van. De meeste ondernemers kiezen voor zekerheid met een energiecontract met een vast tarief.

Ga je voor groene of grijze energie?

Een andere keuze die je moet maken, is de keuze tussen groene of grijze energie. Steeds meer ondernemers in Nederland kiezen voor duurzame, dus groene, energie. Dat is een mooie ontwikkeling – op die manier kunnen we allemaal een steentje bijdragen aan een betere wereld. Kies je bij grootzakelijke energie voor groene stroom dan heb je de keuze uit een mix van de volgende vier energieproducten die op een duurzame manier zijn opgewekt:

 

  • Zakelijke energie die opgewekt is uit zonnekracht (zonnepanelen).
  • Energie voor je bedrijf die gemaakt is door Hollandse wind (windmolens).
  • Zakelijke energie die opgewekt is uit biomassa (compost of koeienmest).
  • Energie die uit waterkracht wordt gehaald (waterkrachtcentrales, meestal in het buitenland).

Hierbij kun je direct de keuze maken voor groen gas. Veel ondernemers weten niet dat gas ook op een groene manier afgenomen kan worden. In dat geval heb je twee opties: biogas dat opgewekt is uit compost of koeienmest of CO2-gecompenseerd gas. Die laatste optie is gas waarbij CO2 wordt gecompenseerd door het planten van een x aantal bomen per uitstoot. Op Energie-Zakelijk.nl lees je meer over deze duurzame opties voor energie en gas.

Check de contractduur van je grootzakelijke energie

Daarnaast moet je beslissen voor hoe lang je een grootzakelijk energiecontract af wilt nemen. In de praktijk geldt: des te langer je energiecontract is in jaren, des te meer korting je vaak krijgt. In verhouding wordt je grootzakelijke energietarief per maand goedkoper wanneer je een contract afneemt voor bijvoorbeeld twee of drie jaar in plaats van één jaar. Het is heel verschillend hoe ondernemers kiezen voor de duur van een energiecontract. Wil je bijvoorbeeld niet om hoeven kijken naar je grootzakelijke energie dan is het aan te raden om voor een driejarig of zelfs vijfjarig contract te gaan. Zie je echter dat de energiemarkt levendig is en dat er veel verschillen in energieprijzen te zien zijn, dan is het aan te raden om eens te kijken naar een kortdurig contract. In dat geval moet je wel ieder jaar je energiecontract heroverwegen en eventueel overstappen voor een betere deal.

Geef een antwoord