Gilets: historisch én modern

Stel je voor: je wilt een extra iets toevoegen aan je outfit, of je garderobe, of beide, maar je weet niet zo goed wat. Het moet iets zijn wat voor heel veel verschillende stijlen gebruikt kan worden, en ook juist mooi kan afsteken tegen bepaalde outfits. Op een goede manier uit de toon vallen, weet je wel? Oh, en het liefst heeft het kledingstuk of de accessoire ook nog eens een mooie geschiedenis. Ik weet wat je nodig hebt. Gilets.

Een geschiedenislesje

Niet veel mensen weten dit, maar de voorloper van het gilet (dus voordat de gilet er daadwerkelijk was) komt uit het theater. Veel theateracteurs droegen extravagante jassen en kostuums, die vergelijkbare vormen hadden die het gilet nu heeft. Ook is het gilet, en het hele driedelige pak (waarin gilets vaak voorkomen), geïnspireerd op flamboyante kledij uit Arabische en Oosterse landen. Maar het gilet werd pas echt populair toen Koning Charles II van Engeland het officieel introduceerde in de modewereld in 1666, als “een mouwloos mannenkledingstuk waarvan het bedoeling is dat je het ziet”. Ook werd het gilet populair in het leger en hierna ook in de 19de eeuw, als een norm binnen de mannenmode.

Gilets 101

Inmiddels is het gilet een niche interesse, maar wel een ontzettend populaire niche. Er zijn nog steeds veel enthousiastelingen die het liefst elk dag een driedelig pak dragen, waarbij een gilet natuurlijk niet kan ontbreken. Maar gilets kunnen elke outfit een soort chique, extravagante flair geven. Stel je bijvoorbeeld een urban streetwear outfit voor, met een soort harembroek of gescheurde jeans en een korte top. Voeg daar eens een gilet aan toe. Nieuw, hip, anders. Zo kunnen kledingstukken die al honderden jaren onder ons zijn en officieel geïntroduceerd door een of andere Charles, nog steeds gedragen worden door iedereen. Ook kan je aan bijna elk gilet een zakhorloge vastmaken, wat op zichzelf al een reden is om er een aan te schaffen, vind ik. Oh, en een bijpassend zakhorloge, uiteraard.

Duik dus vooral eens in de interessante geschiedenis van gilets, en schaf er zelf ook een aan. Gilets leven voort!

Geef een reactie